Many people talked of the 288,000 new jobs the Labor Department reported for June, along with the drop in the unemployment rate to 6.1 percent, as good news. And they were right. For now it appears the economy is creating jobs at a decent pace. We still have a long way to go to get back to full employment, but at least we are now finally moving forward at a faster pace.
However, there is another important part of the jobs picture that was largely overlooked. There was a big jump in the number of people who repot voluntarily working part-time. This figure is now 830,000(4.4 percent)above its year ago level.
Before explaining the connection to the Obamacare, it is worth making an important distinction. Many people who work part-time jobs actually want full-time jobs. They take part-time work because this is all they can get. An increase in involuntary part-time work is evidence of weakness in the labor market and it means that many people will be having a very hard time making ends meet.
There was an increase in involuntary part-time in June, but the general direction has been down. Involuntary part-time employment is still far higher than before the recession, but it is down by 640,000(7.9percent)from is year ago level.
We know the difference between voluntary and involuntary part-time employment because people tell us. The survey used by the Labor Department asks people is they worked less than 35 hours in the reference week. If the answer is “yes”, they are classified as worked less than 35hours in that week because they wanted to work less than full time or because they had no choice .They are only classified as voluntary part-time workers if they tell the survey taker they chose to work less than 35 hours a week.
The issue of voluntary part-time relates to Obamacare because one of the main purposes was to allow people to get insurance outside of employment. For many people , especially those with serious health conditions or family members with serious health conditions ,before Obamacare the only way to get insurance was through a job that provided health insurance.
However, Obamacare has allowed more than 12 million people to either get insurance through Medicaid or the exchanges. These are people who may previously have felt the need to get a full-time job that provided insurance in order to cover themselves and their families. With Obamacare there is no longer a link between employment and insurance.
1. Which part of the jobs picture are neglected?
[A] The prospect of a thriving job market.
[B] The increase of voluntary part-time market.
[C] The possibility of full employment.
[D] The acceleration of job creation.
2. Many people work part-time because they_____.
[A] prefer part-time jobs to full-time jobs.
[B] feel that is enough to make ends meet.
[C] cannot get their hands on full-time jobs.
[D] haven’t seen the weakness of the market.
3. Involuntary part-time employment is the US_____.
[A] is harder to acquire than one year ago.
[B] shows a general tendency of decline.
[C] satisfies the real need of the jobless.
[D] is lower than before the recession.
4. It can be learned that with Obamacare,_____.
[A] it is no longer easy for part-timers to get insurance
[B] employment is no longer a precondition to get insurance
[C] it is still challenging to get insurance for family members
[D] full-time employment is still essential for insurance
5. The text mainly discusses_______.
[A] employment in the US
[B] part-timer classification
[C] insurance though Medicaid
[D] Obamacare’s trouble
【直击答案】根据题干关键信息“job pictures，neglected”定位到第二段第一句“the jobs picture …was largely overlooked”，其中“neglected是overlooked”的同义替换。第二句具体指出被忽略的部分是“there was a big jump in the number of people who report voluntarily working part¬time”，即有大量的人自愿从事兼职工作。比对四个选项，确定正确答案为B项。其中“increase”是原文“jump”的同义替换，“voluntary part¬time jobs”是“voluntarily working part¬time”的同义转述。
【直击答案】根据题干关键词“many people work part¬time”定位到第三段第二句“Many people who work part¬time jobs actually want full¬time jobs”。由此句可知，那些从事兼职工作的人实际想拥有全日制工作。接着第三句明确指出他们从事兼职工作的原因：“They take part¬time because this is all they can get”。言外之意是说，人们目前只能得到兼职工作，而无法获得全职工作。故正确答案为C项。
【直击答案】根据题干关键词“involuntary part¬time employment”定位到第四段第一句“An increase in involuntary part¬time in June, but the general direction has been down. ”此句中语义重心在转折之后，即：大致的方向依然下降，对应B项“shows a general tendency of decline”。选项中的“general tendency”同义替换 general direction, 而 “decline”替换“down”。
【直击答案】根据题干关键信息“Obamacare”以及出题顺序性原则，定位到第六段。第六段共两句话，第一句提到了Obamacare的目的，是让无业人士也可以拥有保险。第二句进一步展开说明，在Obamacare之前，人们想要获得保险必须先获得一份提供保险的工作;而Obamacare改变了这一局面。比对选项，对应B项 “employment is no longer a precondition to get insurance”是对以上信息的同义改写，确定为最佳答案。